Självständighetsfrågan

EU uppmanas agera om Katalonien

2:11 min

EU måste agera i frågan om Katalonien. Det var budskapet när några av de katalanska separatistledarna igår kunde inta sina platser i EU-parlamentet, efter mer än ett halvår av hård juridisk kamp.

Carles Puigdemont och Antoni Comín möttes av applåder från demonstranter med katalanska flaggor när de kom in i parlamentets byggnad här i Strasbourg.

Att de två katalanska EU-parlamentarikerna nu lyckats inta sina platser, mer än ett halvår efter EU-valet i maj, ser de som en seger för Kataloniens självbestämmande.

– För oss är det bara ett par steg att gå, men för Kataloniens kamp är det ett stort steg, sa Antoni Comín.

Att han och Puigdemont nu kunnat tillträda formellt beror delvis på att de flytt Spanien och nu lever i exil i Belgien.

Den tredje katalanska politikern som blev invald i EU-parlamentet i våras, Oriol Junqueras, har inte kunnat tillträda eftersom han sitter fängslad i hemlandet. Han dömdes i höstas till 13 års fängelse för förskingring av offentliga medel i samband med folkomröstningen om självständighet 2017 - en folkomröstning som Spaniens regering och rättsväsende klassat som olaglig.

EU-domstolen sa nyligen att Junqueras hade rätt till immunitet som EU-parlamentariker.

Men högsta domstolen i Spanien har gjort en annan bedömning med hänvisning till att den juridiska processen redan hade börjat innan Junqueras blev vald.

Förra veckan meddelade också EU-parlamentets talman att Junqueras fråntagits sin plats som parlamentariker.

– Hade EU varit en union byggd på rättigheter och friheter hade Oriol Junqueras varit här i dag, sa den förre regionpresidenten Carles Puigdemont när han anlände till parlamentet.

Han kommer nu försöka driva den katalanska självständighetsfrågan på EU-nivå.

– Vi vill att EU:s institutioner ska agera och delta i dialog för att hitta en lösning med respekt för folkets vilja. Och det katalanerna vill är att avgöra sin framtid i en fri folkomröstning, sa Puigdemont.

Bortsett från att EU-domstolen yttrat sig har dock EU:s övriga institutioner gjort allt de kunnat för att inte blanda sig i. Kataloniens självständighet har hittills sett som en intern spansk angelägenhet.