Tio år senare

IMF stänger kontor i Grekland – efter skuldkrisen

1:58 min

Internationella valutafonden, IMF, kommer stänga sitt kontor i Aten tio år efter att IMF och EU beslutat att ge det första lånepaketet till Grekland.

– Samarbetet fortsätter men nu med ett land som har lämnat fondens strikta övervakningsprogram, sa premiärminister Kyriakos Mitsotakis i samband med ett möte med IMF:s representanter i Washington i USA.

Det har varit tio svåra år för Grekland. Där olika åtstramningspaket och nödlån från andra euroländer och IMF, avlöst varandra. Men nu verkar den absolut värsta krisen på riktigt vara över. 2018 avslutades den ekonomiska nödhjälpen till Grekland och inom ett par månader stängs IMF-kontoret i Athen.

– Vi ser framemot att påbörja ett nytt kapitel i vår relation med IMF, en relation som kommer vara mer positiv, säger premiärministern.

För även om landet i dag har en statsskuld på runt 180 procent av BNP, jämfört med snittet för hela Euroområdet som är på drygt 80 procent av BNP, så har landet gjort flera stora framsteg.

Arbetslösheten har sjunkit till drygt 16,4 procent efter att år 2014 ha legat på nästan 28 procent och den ekonomiska tillväxten både förra året och i år väntas för första gången sedan krisen vara positiv, rapporterar Bloomberg.

Men priset för återhämtningen är hög och det kommer ta lång tid innan landet repar sig, även om IMF anser att Grekland för närvarande kommer klara sig utan direkt ekonomisk övervakning.