Politik

V och M kräver mer pengar till kommunerna

2:21 min

Moderaterna och Vänsterpartiet kräver att regeringen i vår ger mer pengar till kommunerna. Moderaterna hoppas få med sig den övriga oppositionen på en extra ändringsbudget och Vänsterpartiet är berett att förhandla med Moderaterna och Kristdemokraterna om inte regeringen ger ett besked redan i morgon om mer pengar till välfärden.

– Ja, det är ju partiledardebatt i morgon och jag tänker fråga Stefan Löfven om han är beredd att göra ett tillskott på 10 miljarder till välfärden. Sätter regeringen stora skattesänkningar för de rika, före välfärden, då är vi beredda att prata med Moderaterna och Kristdemokraterna för att tvinga fram ordentliga satsningar på kommuner och regioner, säger Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet kräver att regeringen omedelbart avsätter minst 10 miljarder kronor i en extra ändringsbudget för 2020 så att kommuner och regioner kan dra tillbaka planerade neddragningar i välfärden. Om inte är Vänsterpartiet beredda att redan denna vecka sätta sig ned tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna för att via ett tvingande utskottsinitiativ sätta press på regeringen.

Även Moderaterna presenterade idag sina krav till regeringen om 5,6 miljarder mer till rättsväsendet och kommunerna. På torsdag lägger partiet fram det i finansutskottet och hoppas få med sig den övriga oppositionen på en tvingande extra ändringsbudget, det skulle i så fall bli första gången som oppositionen på det här sättet ändrar i statens budget.

Det är bland annat den stigande arbetslösheten, integrationsproblem och en åldrande befolkning i kommunerna som är utgångspunkten för det Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallar för ett räddningspaket:

– Problemen är så stora här och nu att vi måste göra någonting. Det saknas resurser i den kommunala välfärden, det saknas resurser i rättsväsendet. Vi ser både att otryggheten ökar i form av problem i skolan, i omsorgen och att otryggheten ökar till följd av våldet. Då måste politiken göra saker nu.

För att finansiera det här vill Moderaterna bland annat minska biståndet och ta bort det så kallade ingångsavdraget, men är berett att förhandla om finansieringen med andra partier, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson:

– Jag är beredd att diskutera det här förslaget på finansutskottet när vi då lägger det på riksdagens bord. Vi får se vad de andra svarar. Det är upp till bevis för hur de andra svarar.

Varken Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna har än så länge inte velat kommentera utspelen. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ser dock inga problem med att förhandla med Moderater och Kristdemokrater.

– Det har ju bilvit så märkligt i svensk politik att i flera frågor så är Socialdemokraterna i dag till höger om det som moderater och kristdemokrater föreslår. Så var det om Arbetsförmedlingen och så ser det kanske ut att bli nu också. Är det så, så är vi alltid ett parti som är beredda att arbeta för att det ska finnas lärare i skolan och undersköterskor på äldreboendet.

Finansminister Magdalena Andersson säger att hon är medveten om att det finns stora behov hos kommuner och regioner, men att det i dagsläget inte finns något behov av en extra ändringsbudget och att en sådan riskerar att äventyra budgetprocessen.

– Vi kommer att kunna ge besked med vad vi är beredda att gå fram med i en vårproposition när vi är färdiga med de diskussionerna med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet, säger hon.