Digilistan i P3 kan göras om efter köpta strömningar

1:25 min

Onlinetjänster som erbjuder fejkade lyssningar till artister är ett problem för branschen. Digilistan i P3 som bygger på antal strömningar kan behöva tänka om.

– Det är inte en fråga om att vi kommer ta bort Digilistan, men däremot kanske vi gör om underlaget för vad listan bygger på för siffror, säger Anna Karin Larsson som är musikansvarig på Sveriges Radio.

Efter flera rapporteringar om misstänkt lyssnarbeteende tvingas nu branschen agera. Globalt kan det handla om miljontals kronor som på felaktiga grunder betalas ut till artister som använt tjänster som manipulerat lyssningssiffrorna, enligt en genomgång av Dagens Nyheter.

– Det finns en stor uppsjö av sajter som erbjuder fejkade streams på till exempel Spotify och det tar bara några minuter att köpa sig miljoner streams på sin senaste låt man har släppt, säger musikjournalisten Ametist Azordegan.

Anna Karin Larsson på Sveriges Radio menar att det i grunden handlar om en förtroendefråga.

– Det är en överenskommelse mellan oss och Ifpi att vi ska ha det här som underlag. Det är självklart att vi behöver prata med dem och Spotify eftersom vi behöver förstå vad det är för siffror vi bygger våra program på, säger hon.

Skivbolagens intresseorganisation Ifpi säger till Dagens Nyheter att man tar problemet på största allvar.