Kopplade till IS

Förundersökningar om krigsbrott antas öka

2:32 min

Nya arbetsmetoder hos åklagarmyndighet ska säkra bevis i tidigt skede.

– Det är ett nytt sätt att arbeta i Sverige och det har man gjort angående Syrien och Irak. Man kan tänka sig att göra det i andra situationer också men det här är första exemplen i Sverige där man arbetar på det här sättet säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

I morse kunde Ekot berätta att det pågår uppemot 10 förundersökningar angående misstänkta krigsbrott och brott mot mänskligheten knutna till personer som återvänt till Sverige från IS och Syrien.

Samtidigt driver också riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid åklagarmyndigheten för första gången två så kallade strukturella förundersökningar kopplade till Syrien och Irak varav en med särskild inriktning på IS.

Utredningarna skiljer sig från en vanlig förundersökning genom att det inte finns en specifik misstänkt men ger polis och åklagare möjlighet att i ett tidigt skede samla in och dokumentera viktigt bevisning om till exempel krigsbrott.

– Vi hoppas att det ska göra stor skillnad, att personer som har begått de här brotten ska kunna lagföras så det är därför vi samlar på den här informationen säger Kristina Lindhoff Carleson är samordnare vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Hittills har sex rättegångar avgjorts i Sverige kopplade till konflikten i Syrien och Irak och sju personer har dömts till olika långa straff. Ett exempel är den uppmärksammade rättegången i Göteborgs 2015 då två män dömdes till livstids fängelse för mord utförda i Syrien. Och det kommer sannolikt bli fler.

– Jag är övertygad om att det kommer bli fler förundersökningar och rättegångar säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Utredningarna är viktiga för att Sverige inte ska uppfattas som en fristad för krigsförbrytare.

– Det är enormt viktigt, det här är de allvarligaste brotten som kan begås och därför är det naturligtvis av oerhörd vikt att vi kan utreda de här gärningarna säger Kristina Lindhoff Carleson.