Ska förhindra bidragsfusk

Systemet med samordningsnummer skärps

2:02 min

Efter den senaste tidens debatt om missbruk av samordningsnummer så föreslår regeringen stramare regelverk. Bland annat ska nummer som inte används avregistreras efter fem år, om de inte fortfarande finns behov av det.

– Så det kommer göra att man rensar upp i det här systemet, rejält jämfört med idag säger finansminister Magdalena Andersson.

Samordningsnummer, är en identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige, men som ändå har behov av att ha kontakt med svenska myndigheter, det gäller till exempel, utländska studenter och gästarbetare, eller någon från utlandet som köper en bil i här.
Olika medier har nyligen rapporterat om bidragsfusk och brottslighet förknippat med numren.

Nyligen gav regeringen en utredare i uppdrag att se över systemet med samordningsnummer, och idag kom regeringen med ytterligare förslag. Bland att den som får ett samordningsnummer ska visa upp en kontaktadress, att Skatteverket får avregistrera en person som har fått nummer som bygger på felaktiga personuppgifter, och att den person vill ha samordningsnummer personligen måste inställa sig.

Regeringen har jagats på från bland från oppositionspartier som vill se ändrat regelverk. Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman säger att dagens besked från regeringen steg i rätt riktning, men att det inte tillräckligt. Partiet kräver att alla som har samordningsnummer ska verifiera sin identitet genom att gå till ett skattekontor, säger han.

– De som inte verifierar sitt samordningsnummer kan inte längre behålla samordningsnumret, och på så sätt kan vi bli av med alla dubbla och trippla och falska identiteter som idag finns i systemet.

Men återkalla alla samordningsnummer nu, det skulle komplicera myndigheternas arbete, säger Magdalena Andersson.

– Det skulle försvåra för myndigheterna, både Skatteverket och ta ut skatt, men också polisen brottsbekämpande verksamhet, med Moderaternas förslag, säger hon.