Kärnkraft

Fyra partier vill ha kvar Ringhals inför omröstning i riksdagen

2:21 min

M, KD och L står bakom Sverigedemokraternas förslag om att avvecklingen av Ringhals 1 och 2 ska stoppas - och den kommande omröstningen i riksdagen ser ut att bli jämn.

Det här är första gången som Moderaterna rakt av stödjer en motion från Sverigedemokraterna.

– Vi tycker att det finns goda skäl att fortsätta använda Ringhals 1 och 2. Det kan ge väldigt mycket elektricitet med låg kostnad och till väldigt, väldigt låga klimatutsläpp. Då är vi beredda att vidta olika åtgärder för att rädda kvar Ringhals 1 och 2. Ett av dem har varit att rösta på ett förslag från ett annat parti, i det här fallet Sverigedemokraterna, säger Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Sverigedemokraterna har länge drivit på för att regeringen ska ändra i Vattenfalls ägardirektiv, så att avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 kan stoppas. Ringhals 2 stängdes den sista december och reaktor 1 ska läggas ned vid årsskiftet, av affärsmässiga skäl.

Och nu har alltså Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, ograverat, ställt bakom Sverigedemokraternas motion om att – i ett så kallat tillkännagivande – uppmana regeringen att agera för att hejda den förtida stängningen.

De fyra partierna har tillsammans 173 röster och är i minoritet i kammaren. De hoppas att någon från majoriteten röstar fel eller uteblir när frågan ska avgöras, i eftermiddag eller nästa vecka.

I höstas valde Moderaterna och Kristdemokraterna att stödja den misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson som Sverigedemokraterna väckt, men det här uppges vara första gången som Moderaterna rakt av säger ja till ett sakpolitiskt förslag från SD.

Ett oproblematiskt ställningstagande, enligt partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered, inte minst sedan Moderaterna lämnade den blocköverskridande energiöverenskommelsen.

– För oss handlar det om sakfrågan, att kunna få en trygga elförsörjning, att kunna rädda klimatet. Det spelar egentligen ingen roll om det här hade varit ett förslag som kommit från Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna, vi hade varit beredda att rösta på bådadera, för att göra något vi tycker är bra för Sverige.

Det här kan ju handla om ett tillkännagivande till regeringen. Vad tyder på att de skulle göra som ni vill?

– Skulle man rösta för det här förslaget om att ge ett uppdrag till Vattenfall att säkra driften av Ringhals, då är det ganska tydligt vad riksdagen vill och menar menar detta. Då utgår jag från att regeringen följer alla riksdagens beslut, som de bör och ska göra på olika sätt, säger Lars Hjälmered.

Liberalernas energipolitiske talesperson Arman Teimouri säger att Liberalerna alltid kommer att driva liberal politik.

– Och finns det andra partier som lägger fram liberala reformer, så kommer vi också att stödja dem. Spelar ingen roll om det är Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet eller för den delen vi själva.

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson välkomnar att den kärnkraftsvänliga oppositionen står enad i frågan om att rädda Ringhals, och att Sverigedemokraternas motion har fått stöd.

– Vi har sökt stöd för det här även under föregående år, och då var vi helt ensamma att stå bakom, men nu har vi lyckats få med oss fler partier på det spåret, och det är vi givetvis glada för, säger han.

Om oppositionspartierna vinner omröstningen, så kommer regeringen naturligtvis att analysera tillkännagivandet, säger energiminister Anders Ygeman. Men han har invändningar.

– Om du vill återstarta en stängd reaktor, men inte är beredd att betala det som krävs för att den ska klara våra moderna säkerhetskrav, då blir det inget annat än symbolpolitik, säger Anders Ygeman.