Utsläpp från snöskotrar halverades efter översyn

2:59 min
  • En översyn av de beräknade utsläppen från snöskotrar har varit betydligt överdrivna – efter en översyn halveras nu utsläppssiffrorna.
  • Förra året avslöjade Sameradion & SVT Sápmi att de beräknade utsläppen av växthusgaser från snöskotrar och fyrhjulingar var större än utsläppen från inrikesflyget i norra Sverige.
  • Uppskattningarna har till stor del byggt på hur maskinerna såg ut för tio-femton år sedan – och en översyn av beräkningsmodellen för skotrarna har bland annat visat att maskinernas energieffektiviseringar de senaste åren inte beaktats.
  • Det här har lett till att utsläppen från snöskotrar nu halverats för de senaste åren.
  • Niklas Kristoffersson, vd för Snö- och terrängfordonsbranschen säger att människor har rätt att veta på riktigt hur mycket de påverkar miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio