”EU måste hålla ihop”

Rapport: Kina hotar mänskliga rättigheter i hela världen

2:06 min

I Human Rights Watch nya årsrapport pekas särskilt Kina ut som ett hot mot mänskliga rättigheter, inte bara i Kina utan i hela världen.

– Såsom Kina agerar så utgör Kina ett stort hot mot hela det system för mänskliga rättigheter, som byggts upp sedan andra världskriget, säger Måns Molander, Sverigechef för människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Kina står i fokus i årets rapport från organisationen, den 30:e i rad, dels för att Human Rights Watch chef Kenneth Roth vägrades inresa till Hongkong där rapporten skulle ha presenterats och dels för att Kina speciellt pekas ut som ett generellt hot mot människorätten i världen, men också inom landets gränser.

– Det kanske mest flagranta exemplet på människorättskränkningar sker i Xinijang, med en övervakningsapparat som för tankarna till George Orwells 1984, säger Måns Molander och fortsätter:

– Man kombinerar högteknologisk övervakning, som ansiktsigenkänning med ett analogt system, som helt enkelt består i att kinesiska kommunistpartiet flyttar in hos personer som bor i regionen där det finns 13 miljoner uigurer, som är muslimer. Kina säger tydligt att det här är en ideologisk kamp, man vill utrota ideologiska virus och det görs genom att kartlägga om folk är pålitliga eller inte. De minst pålitliga sätts i läger, utan möjlighet att komma ut, säger han.

– Dels kan man se att Kina blivit mer aktiv utanför de egna landgränserna. De agerar mer och mer i andra länder, vi har sett hur den svenske Gui Minhai blev bortförd från Thailand och förd till Kina. Vi har också sett de reaktioner som prisutdelningen till Gui Minhai medförde från den kinesiske ambassadören i Sverige, reaktioner mot värderingar som fri press och yttrandefrihet som vi tar för givna. Men å andra sidan ser vi hur vissa länder tittar på Kina som ett föregångsland för autokratiska ledare, det framstår som en attraktiv modell för många auktoritära ledare i världen, säger Måns Molander, Sverigechef för Human Rights Watch.

Vad kan man göra åt det?

– Det kinesiska folket och kommunistpartiet är två olika saker. Omvärlden bör tydligt stötta folket. Sen bör så kallad tyst diplomati överges. Autokratiska modeller är dåliga på lång sikt. EU måste hålla ihop vad gäller Kina, man bör handla inom FN och utreda vad som händer i Xinjiang och utreda sanktioner mot dem som står bakom förtrycket där, säger Måns Molander.

I rapporten kritiserar Human Rights Watch världens undfallenhet mot Kina. De muslimska länderna har inte varit lika kritiska när det gäller hur uigurer behandlats som de var när det gällde rohyingier till exempel. Och många västländer vill inte heller stöta sig med handelsjätten Kina.

Hela rapporten finns att läsa här.