Ett års fängelse

Fotade och kartlade hemliga anläggningar – döms till fängelse

1:59 min

I Göteborg dömdes i dag en man i 40-årsåldern till ett års fängelse för att under flera år ha kartlagt och fotograferat hemliga militära anläggningar och skyddsobjekt i Sverige.

Ekot har tidigare rapporterat om mannens kartläggning, som enligt vår granskning kan ha skett med hjälp av flera andra personer och under lång tid.

– Det här är ett unikt ärende och en unik dom. Det handlar inte bara om att fotografera skyddsobjekt, utan också om att sammanställa materialet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för Säkerhetsmål.

Under flera år åkte mannen upprepade gånger runt i Sverige, ibland tillsammans med en bekant från Stockholm. De letade upp hemliga anläggningar och master, ofta ute i skogen.

De fotograferade minutiöst och detaljrikt inte bara de hemliga anläggningarna, utan även vägar som leder till dem, korsningar på vägen dit, bommar och lås.

Men den här detaljrikedomen menade Säpo, som utredde fallet, att kartläggningen kunde visa om de militära anläggningarna var aktiva eller inte.

I domen anser rätten att om uppgifterna hade hamnat i orätta händer så skulle det ha inneburit "skada för vitala försvarsintressen och därmed Sveriges säkerhet". Mannen har dock hela tiden förnekat att han haft avsikt att ge materialet till främmande makt, något som åklagaren inte heller hittat bevis för.

Ekots tidigare kartläggning av den nu dömde mannen visade att han under en längre tid haft ett stort intresse för försvarsfrågor. På hans Facebooksida, till exempel - som vi hittade under ett fingerat namn - fanns totalt 20 bilder som mannen tagit vid flera militära anläggningar i Sverige.

Mannen har medgett han har haft materialet men har nekat till brott och säger att han samlat in informationen på grund av sitt stora intresse för just den typen av anläggningar. Nu döms han till ett års fängelse för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist är inte helt nöjd med påföljden, ett års fängelse. Han kan därför komma att överklaga domen.

– Det här har faktiskt mot bakgrund av allvaret ett högre straffvärde än vad tingsrätten har kommit fram till. Därför får jag fundera de närmaste veckorna på om jag ska klaga åtminstone på påföljdsdelen, säger Mats Ljungqvist.