Ryssland

Doldis blir ny premiärminister

1:07 min

I dag avgick överraskande den ryska premiärministern Dmitrij Medvedev och det dröjde inte länge innan president Vladimir Putin avslöjat vem som skulle ersätta honom.

I något som liknade ett smått explosivt kirurgiskt snitt förändrades, i alla fall den så länge invanda, politiska ytan i Ryssland. Premiärminister Medvedev, som under många år varit president Vladimir Putins lojala parhäst, lämnade in sin avskedsansökan.

Det skedde bara timmar efter det att president Vladimir Putin i avslutningen på ett tal om tillståndet i nationen öppnade upp för ändringar i den ryska konstitutionen.

President Putin förslog sedan raskt att något av en doldis skulle bli nästa premiärminister, Michail Misjustin. Idag är han chef för det ryska skatteverket. Folk utanför mitt kontor i Moskva som jag frågade ikväll visste knappt vem han var.

Det hela handlar om framtiden för president Putin själv. Hans 20 år långa maktinnehav skulle kunna ta slut vid presidentvalet 2024, då konstitutionen sätter gräns för ett eventuellt omval.

Efter denna dramadag i Moskva anar man istället en fortsättning. Med ändringar i konstitutionen som pekar på ett större maktinnehav för en rysk premiärminister kan det innebära en återkomst för Putin som premiärminister för tredje gången.

Framtiden får utvisa hur det blir. Ryssland ser i alla fall ut, precis som förut, att få sitta med Vladimir Putin vid den reella makten i många år till. Han är ju bara 67 år gammal.