IS-LÄGRET

Fortsatt sökande efter svenska föräldralösa barn

2:02 min

Kurdiska myndigheter har fortfarande inte hittat de svenska föräldralösa barn som sägs finnas i lägret al-Hol för utländska IS-anhängare i Syrien. Sverige stod redo att hämta hem dem, men kunde inte hitta barnen.

Det var strax före jul som utrikesminister Ann Linde berättade för Ekot att allt var förberett för att ta barnen till Sverige. Men enligt Shiyar Ali, som är det kurdiska självstyrets representant i Sverige, har de lokala myndigheterna ännu inte lyckats finna barnen.

– Vi försöker fortfarande hitta de här två barnen. I och med att de är föräldralösa och i princip är oskyldiga människor, så behöver de hamna i trygga miljöer, säger han.

Hur mycket har ni försökt?

– Vi har försökt, vi har satt in alla våra resurser för att kunna hitta dem, finns de där så kommer vi att hitta dem, det är jag säker på.

Men tror du att de här två barnen finns i al-Hol lägret just nu?

– Det törs jag inte svara på. Finns de där kommer vi att hitta dem, har de rymt eller aldrig funnits där så är det en annan fråga, fortsätter Shiyar Ali.

Men just de här två barnen – vem har sagt att de finns i al-Hol?

– Vi har fått namn från UD och har en bra dialog och samarbete med UD.

Utrikesminister Ann Linde har tidigare sagt till Ekot att barnen kan ha flyttats av släktingar. Enligt Shiyar Ali handlar det alltså om två barn, men det hela omgärdas fortfarande av stora oklarheter.

De kurdiska myndigheterna söker både efter barnen och en kvinnlig släkting till dem. Shiyar Ali understryker att det är mycket svårt att hitta och identifiera enskilda personer i al-Hollägret, där det finns mer än 70 000 människor.

– Det är tusentals människor som bor i ett läger, både kvinnor och barn. Omständigheterna är väldigt tuffa. En del av dem gömmer sig, en del uppger fel identitet, fel namn, fel föräldrar, en del vet inte vilka föräldrar de har.

Al-Hollägret är ökänt och Ekot har tidigare rapporterat om hur kvinnor som inte följer IS ideologi har dödats, och att tält har bränts ned av andra hårdföra IS-kvinnor. Situationen försvårar sökandet efter barnen.

– Det är en väldigt tuff och jobbig process med tanke på att de flesta är ovilliga att samarbeta. De tror fortfarande på kalifatet och att IS ska återskapas, säger Shiyar Ali.