Liedholm: Om min arbetsgivare tycker jag gör fel får de säga upp mig

3:12 min

Rektorn Mattias Liedholm från Karlskrona trotsar Skurups slöjförbud och menar att han har lagen på sin sida.

Karlskronaprofilen Mattias Liedholm är numera rektor på Prästamosseskolan i Skurup, där kommunfullmäktige i december beslutade om att förbjuda huvudduk, niqab och burka i kommunens skolor.

Trots detta så väljer Mattias Liedholm som är tidigare moderat politiker i Karlskrona alltså att att inte införa det på sin skola.

– Som rektor har jag ett statligt uppdrag. Jag gör bedömningen att jag inte kan genomföra ett sånt här förbud med hänsyn till flera lagar, exempelvis skollagen, FN:s barnkonvention som nu är lag och diskrimineringslagen, säger han.

Men beslutet är ju demokratiskt fattat? 

– Ja. Men det är ännu inget verkställighetsbeslut fattat, utan beslutet som finns är att detta förbud ska föras in i en integrationsplan. Sen får vi ju se, om min arbetsgivare tycker att jag inte skött mitt jobb så får de säga upp mig.

Han har fått många frågor av både personal, vårdnadshavare och elever. Han har meddelat att de inte kommer att behöva ta av sig slöjan.

– Där står jag fast, säger Mattias Liedholm.

Skolverket vill inte uttala sig om enskilda fall, men allmänt är deras bedömning att man inte kan förbjuda elever att bära slöja.