3 år

Barnboken "Ledsen" går på djupet i känslorna

1:13 min

Letar man rim för barn så är författaren Lotta Olsson en pålitlig leverantör. I nya boken "Ledsen" går hon tillsammans med tecknaren Emma Adbåge på djupet i känslorna.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Dikter för barn - det låter så pretentiöst, men lägg undan den tanken för en stund! Vi har alltid så bråttom att mota bort det som är jobbigt; allt som är ledsamt, som sårar och tynger ska redas upp snabbast möjligt. Emma Adbåge och Lotta Olsson gör precis tvärt om: dom närstuderar hela förloppet. Det är som i slowmotion.

"Orden fastnar i ens hals – lyder inte alls", det är ord som får en att känna hur det knyter sig i halsen – språket förstärker känslan av att sakta ner och zooma in i det som händer. Det pretantiösa blir inget som krånglar till – istället blir det som en underbar film av Lotta Olsson och Emma Adbåge där alla roller sakta utvecklas och får synas.


Och missade du förra årets "Just nu" av Lotta Olsson och illustratören Olof Landström så tipsar jag nu. Det är en bok med ögonblick omkring oss från stort och smått. Det spännande bredvid det vardagliga, större förändringar vid sidan av petitesser, glädje och sorg och döden och livet – allt briljant fångat på rim.