
34 ton slängs innan maten hamnat på tallriken
Varje år slängs i genomsnitt tio kilo mat per elev från tallriken och vid servering i samband med skollunchen.
Det här visar en nationell kartläggning som Livsmedelsverket har gjort där man för första gången har tittat på det totala matsvinnet inom den kommunala skolan, förskolan och äldreomsorgen i landet.
– Här ser man det som barnen har skrapat i, säger Ulf Johansson Borglund som kock på Tuppens förskola i Norrköping och visar avfallshinken som står vid köksingången.
Hur många sådana här femliters hinkar får du slänga i veckan?
– Ja, det är nog åtminstone fem men det varierar ju vilken maträtt det är, idag var det väldigt gott tyckte barnen.
Resterna av kycklinggrytan med champinjoner och fransk senap skrapas ner i den vita avfallshinken och blandas med ris som torkas av borden på Tuppens förskola och barnen tackar för maten.
För första gången har en nationell kartläggning gjorts av matsvinnet i kommunala skolor, förskolor och äldreboenden.
Det är Livsmedelsverket som har skickat ut frågor till landets samtliga kommuner om hur mycket mat som slängs vid bland annat tillagningen, servering samt direkt från tallriken vid en lunchmåltid.
80 procent av kommunerna har svarat på enkäten i någon form men siffrorna som har rapporterats in ska tolkas med viss försiktighet enligt Livsmedelsverket eftersom kommunerna har rapporterat om matsvinnet på olika sätt.
Svarsfrekvensen har också varierat men vad gäller uppgifterna från skolan är det enligt Karin Fritz som är projektledare vid Livsmedelsverket så pass säkra siffror att det går att ge en nationell bild.
Den visar bland annat att det varje dag totalt i landet skrapas av 28 ton mat från tallrikarna vid en vanlig skollunch.
Ytterligare 34 ton slängs från serveringen innan maten ens har hamnat på tallriken och sen tillkommer även den mat som slängs vid exempelvis tillagningen.
– Bara från serveringen 5,5 kilo mat per elev och år och från sin tallrik skrapar en elev av 4,5 kilo mat per år, säger Karin Fritz.
I kartläggningen finns inte någon säker uppgift om hur mycket mat som äts upp av skoleleverna men enligt Livsmedelsverket serveras 180 luncher per person i skolan varje år.
Syftet med kartläggningen har varit att få en bild av matsvinnet för att kunna se hur Sverige ska arbeta mot det globala FN:målet att halvera matsvinnet till 2030.
Dels handlar det om att motverka resursslöseriet men framförallt behöver åtgärder till för att maten ska hamna i magen istället för i soptunnan, säger Karin Fritz.
– Det är som sagt jättemycket mat som slängs och det är ett enormt resursslöseri både pengar och för miljön, men vi måste verkligen komma ihåg att de insatser som görs för att minska det här matsvinnet de behöver ske för att leda till att mer mat ska hamna i magen.
– Både inom skola, förskola och äldreomsorgen är det ganska vanligt att det är för små portioner som äts upp.