Tyskland

Tidigare EU-ambassadör misstänks ha spionerat för Kina

1:14 min

I Tyskland utreder åklagare misstankar om att tre personer ska ha spionerat för Kinas räkning. Enligt tidningen Der Spiegel är en av de misstänkta en tysk medborgare, som har arbetat på EU-kommissionen och varit ambassadör för EU i flera länder.

Tysklands federale åklagare bekräftar att det pågår en utredning och att det som ett led i att det tidigare idag genomfördes husrannsakningar på flera platser i Tyskland och i Bryssel.

Mycket mer än så kommer inte från officiellt håll, men Der Spiegel säger sig veta att den före detta EU-diplomaten har överlämnat information till den kinesiska säkerhetstjänsten sedan 2017.

Det är även det året som han avslutade sin karriär inom EU för att istället börja jobba på ett, enligt tidningen, välkänt tyskt lobbyföretag.

Företaget ska ha flera stora tyska företag som kunder och det var också där som han rekryterade de två andra misstänkta.

Det har länge funnits misstankar om att det pågår ett intensivt underrättelsearbete i Bryssel, inte minst från Kina.

Men myndigheterna har haft svårt att få fram konkreta bevis, vilket skulle göra det nu uppmärksammade fallet ovanligt, om misstankarna stämmer.

Avslöjandet kommer också vid en känslig tidpunkt för alla parter. Kina och EU förhandlar just nu om ett investeringsavtal och frågan om kinesiska Huaweis roll i utbyggnaden av 5G-nätet är också högaktuell.