Vänsterpartiet

P4 Väst gick ut med felaktiga uppgifter – fick bluffsms om Dinamarca

2:18 min

På torsdagskvällen spreds den falska uppgiften att Rossana Dinamarca från Trollhättan kandiderar som partiledare för Vänsterpartiet, när Jonas Sjöstedt i vår lämnar jobbet.

Det falska beskedet spreds av en person som har Dinamarcas gamla telefonnummer, och som via SMS spridit uppgiften till P4 Väst och andra medier. Dinamarca uppger i telefonsamtal med Ekot hon ännu inte beslutat om hon ska kandiderar eller ej.

– P4 Väst ber oförbehållsamt om ursäkt för den felaktiga publiceringen, säger Peter Sundblad, kanalchef och ansvarig utgivare för P4 Väst.

P4 Väst hade kontakt med Rossana Dinamarca flera gånger under torsdagen på hennes korrekta nummer, men redaktionen hade även sökt kontakt med henne via det felaktiga numret.

Senare på dagen skickade vi ett nytt sms till båda numren, och fick senare på kvällen svar – där de uppgifterna som senare visade sig vara falska fanns med. Olyckligtvis publicerades P4 Väst dessa sent på torsdagskvällen, säger Peter Sundblad.

– Den här incidenten gör självfallet att vi måste se över våra rutiner inför våra publiceringar, och varje gång kontrollera så noga det bara går att det är rätt avsändare när vi i olika sammanhang får svar via exempelvis sms, säger Peter Sundblad.

Dinamarca har sedan flera år ett nytt telefonnummer efter att hon utsatts för upprepade hot.

Den person som numera har Dinamarcas gamla nummer har enligt Dinamarca själv flera gånger spridit falska uppgifter i Dinamarcas namn.