Ekaterini Sakellaropoulou

Hon kan bli Greklands första kvinnliga president

1:33 min

I Grekland har premiärminister Mitsotakis nominerat en ny presidentkandidat. Väljs Ekaterini Sakellaropoulou, som hon heter, blir hon landets första kvinna att inneha ämbetet.

– Det är dags att vårt land får en kvinna på högsta politiska post, sa premiärminister Kyriakos Mitsotakis när han nominerade den erfarna juristen Ekaterini Sakellaropoulou till Greklands nya president.

När den då nyvalde Mitsotakis i somras visade upp sina nya konservativa regering var 20 av 22 ministrar män, något som väckte kritik. Mitsotakis försvarade sig bland annat med argumentet att det är svårt att hitta kvinnor som vill in i politiken.

Därför är det många som höjer på ögonbrynen över att det är just under Mitsotakis tid vid makten som Grekland ser ut att få sin första kvinnliga president.

Den nuvarande presidenten Prokopis Pavlopoulos mandatperiod går ut i mars. Efterträdaren måste godkännas av parlamentet, men eftersom det styrande Ny Demokrati har egen majoritet där, blir Ekaterini Sakellaropoulou sannolikt godkänd.

Presidentposten är till stora delar ceremoniell, men valet av Sakellaropoulou, som saknar partitillhörighet, ses som ett försök att nå enighet med vänsteroppositionen om åtminstone en fråga i ett annars mycket polariserat politiskt klimat.

Sakellaropoulou har enligt regeringen gjort sig känd för å ha varit med och utformat grön, men också tillväxtvänlig lagstiftning. Själv beskrev hon nomineringen som en ära, för henne, och för alla moderna grekiska kvinnor.