Smärta

Positiva förväntningar skapar effektivare smärtstillande läkemedel

2:14 min

Om du tror att ett smärtstillande läkemedel fungerar, så ökar det effekten av läkemedlet. Det har avbildningar med magnetkamera visat.

– Det är som att du har ditt eget apotek i hjärnan, som kan dämpa smärtan, säger docenten och smärtforskaren Katja Wiech från Oxford University.


Tidigare har studier visat att overksamma sockerpiller har så kallade placeboeffekter. Det innebär att om vi tror att vi får en behandling så mår vi bättre, även om det är overksamma medel.

Även förväntningar på ett riktigt smärtstillande läkemedel avgör hur stor effekt medlet får. Ett smärtstillande medel kan få dubbelt så stor effekt om personen tror att det ska hjälpa. Det har avbildningar i hjärnan med magnetkamera visat.

Det forskarna ser är att hjärnans egna opioidpeptider som lindrar smärta kan sättas igång när vi hoppas att en behandling ska hjälpa oss. Hjärnans opoiodpeptider ger alltså läkemedlet en extra skjuts.

Därför menar Katja Wiech att samtalet mellan läkare och patient vid behandlingen med läkemedel är väldigt viktig.

– Ja visst, vi pratar ofta om  alla negativa saker som biverkningar, men ganska sällan att man får veta hur läkemedel verkligen ska kunna fungera. Det tror jag är viktigt att vi förklarar för patienterna så att de kan förstå, säger Katja Wiech, smärtforskare vid Oxford University.

 Referens: Bingel U et al "The Effect of Treatment Expectation on Drug Efficacy: Imaging the Analgesic Benefit of the Opioid Remifentanil"
Sci Transl Med.  doi: 10.1126/scitranslmed.3001244.