terrorlagstiftning

Danmarks regering vill ha skärpta terrorlagar

2:11 min

Den danska regeringen föreslår nu skärpt terrorlagstiftning. Under en presskonferens under eftermiddagen presenterade statsminister Mette Frederiksen flera förslag riktade mot IS-resenärer

– Vi ska efter dem som vänt Danmark ryggen, sade den socialdemokratiska statsministern i samband med att hon presenterade flera nya förslag idag.

Bland annat vill regeringen att fängelsestraffen ska höjas för terrorbrott och att personer som dömts för terrorbrott, efter avtjänat fängelsestraff, ska kunna förbjudas att kontakta vissa andra dömda för samma brott. Man ska också kunna förbjudas att vistas i ett särskilt geografisk område, ett så kallat zonförbud i upp till tio år.

Polisen ska ges rätten att utan tillstånd från domstol göra husrannsakan hos terrordömda personer och dessutom föreslår regeringen att det ska bli lättare att frånta vårdnaden av deras barn.

– Barn har inte valt sina föräldrar, men de föräldrar som begår terror har gjort val som inte är förenligt med att vara förälder, sade Mette Frederiksen.

Förutom lagskärpningarna ska även arbetet med att förebygga radikalisering bland unga stärkas. Danmark har sedan tidigare gjort det möjligt att via ett ministerbeslut ta ifrån medborgare som rest till till exempel IS-kontrollerat område deras danska medborgarskap, om personen i fråga även är medborgare i ett annat land. Det är något som har skett vid tre tillfällen under hösten

Sedan 2012 har, enligt den danska säkerhetspolisen PET, minst 159 danska medborgare rest till konfliktzoner i Syrien, ungefär hälften beräknas ha återvänt.

Den socialdemokratiska minoritetsregeringens förslag får ett blandat mottagande. Från regeringens stödpartier i det röda blocket kommer en del kritik medan den borgerliga oppositionen är mer positiv.