Sverige

Nej till EU-kommissionens förslag om finansiering av klimatomställningen

1:38 min

Sverige säger nu blankt nej till EU-kommissionens förslag om hur klimatomställningen ska finansieras. Vi kan inte acceptera att man tillför nya pengar för att nå klimatmålen, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Vårt fokus är att krympa budgeten så att den svenska medlemsavgiften kan värnas. Vi vill att mer av diskussionen ska fokuseras inte på nya saker vi ska göra mer av, utan hade vi behöver göra mindre av för att kunna rätta munnen efter matsäck, säger Magdalena Andersson.

EU-kommissionen kom i tisdags med sitt förslag till hur EU ska mobilisera hisnande tiotusen miljarder kronor till klimatomställningen fram till år 2030. Det handlar både om pengar ur EU:s budget, men också om stora lån från Europeiska Investeringsbanken till privata finansiärer.

7,5 miljarder euro – runt 80 miljarder svenska kronor --ska gå till en omställningsfond för att hjälpa regioner som drabbas av omställningen att till exempel lägga ned kolgruvor och industrier med stora koldioxidutsläpp och skapa nya jobb och et här handlar om helt nya pengar som EU-kommissionen vill tillföra EU.s budget.

Enligt förslaget ska Polen få två miljarder euro ur fonden, Sverige ska få 60 miljoner. Men Magdalena Andersson säger att EU inte kan fördela pengar som inte finns.

– EU har hittat på en formel för att fördela pengar som inte finns. Den fördelningen och de siffrorna är inte värda vatten, säger Magdalena Andersson.

EU-kommissionen föreslår också att intäkter från EU.s utsläppshandel som idag går till nationella statskassor istället gå till EU:s budget för att finansiera klimatomställningen, och det däremot tycker Magdalena Andersson är bra.

– Det skulle kunna vara ett sätt att hålla nere den svenska avgiften, säger Magdalena Andersson.