BLUFFSMS LURADE P4 VÄST

SR-chefen om smsbluffen: Vi gjorde fel

2:19 min

Chefredaktören bakom Nyheter Idag Chang Frick låg bakom smsbluffen om Rossana Dinamarcas kandidatur. Att det var ett medvetet försök att lura journalister spelar ingen roll, anser SR:s programdirektör Björn Löfdahl.

– Jag tycker vi gjort fel, vi har använt fel telefonnummer och inte kontrollerat uppgifterna, säger han.

Bakgrunden till hela förloppet är att Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelat att han inte tänker kandidera till partiledarposten. I samband med detta sökte flera medier, bland annat P4 Väst, Rossana Dinamarca på hennes gamla telefonnummer. Ett nummer som nu tillhör en helt annan person. Denne, som tidigare varit med om att journalister sökt honom i tron att han var just Dinamarca, ska därefter ha kontaktat Chang Frick.

– Jag föreslog att han skulle ge journalisterna det de vill ha. Så jag formulerade ihop det här till honom. Att säga att hon kandiderar som partiledare är inget som skadar henne på något sätt. Det var så jag tänkte, säger Chang Frick till P4 Väst.

Men att det var ett medvetet försök att lura journalister som låg bakom publiceringen spelar ingen roll enligt Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio.

– Oavsett vad som ligger bakom det tycker jag det primära är att vi inte jobbat rätt, säger Björn Löfdahl till P4 Väst.