Roberto Alvim

Brasiliens kulturminister citerar Goebbels

1:56 min

I Brasilien rasar kritiken idag mot landets kulturminister, som i ett tal citerar Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels i en video som liknar dåtidens nazistpropaganda. Flera ledande politiker och intellektuella kräver nu att kulturministern avgår.

"Den brasilianska konsten kommer under det kommande årtiondet vara heroisk och nationell. Den kommer ha stor kapacitet att väcka känslor, och den kommer ha en nära koppling till vårt folks mål, annars kommer den inte vara något alls", sa Brasiliens kulturminister Roberto Alvim i en video som publicerades sent igår kväll.

Det är ett nästan direkt citat från ett tal som Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels höll 1933, bara två dagar innan han organiserade ett stort bokbål i Berlin.

I bakgrunden av videon hörs musik från Richard Wagners opera Lohengrin, som Adolf Hitler själv beskrivit som avgörande för hans liv. Vid sidan av kulturministern syns ett kors och den brasilianska flaggan, och bakom honom hänger ett porträtt på Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Kritiken har snabbt nått orkanstyrka i Brasilien. Flera ledande politiker, däribland underhusets mäktige talman, kräver nu kulturministerns avgång. Journalister och intellektuella likaså. Brasiliens israeliska vänförening Conib skriver i ett uttalande att parafraseringen av Goebbels är ett kusligt tecken på ministerns kultursyn, som måste bekämpas.

President Jair Bolsonaro har inte velat uttala sig om videon. Men kulturministern Roberto Alvim har avfärdat kritiken och hävdar att likheten med Goebbels tal enbart var en slump. Han säger att hans syfte var att teckna ett nationalistiskt ideal för den brasilianska konsten – och att citatet i sig är perfekt.