HÅLLBARA INVESTERINGAR

Börsjättens klimatbesked skakar om finansbranschen

1:53 min

Världens största kapitalförvaltare Blackrock lägger om sin strategi och satsar på hållbara investeringar – ett besked som sätter press på finansbranschen.

– Det här är verkligen historiskt. Att Blackrock, som har ett riktigt dåligt track record på miljösidan tar det här steget, det sätter verkligen tryck på andra så klart. Det sätter tryck på marknadsaktörer att verkligen vakna och ta tag i frågan, säger Sean George, fondförvaltare på Strukturinvest.

I veckan meddelade världens största fondbolag, amerikanska Blackrock, att hållbarhet ska vara i fokus för bolagets strategi framöver.

Inte för att man vill göra en god gärning och rädda klimatet i första hand, utan för att klimatkrisen bedöms få en så stor ekonomisk påverkan att bolaget ser sig tvunget att styra om sina investeringar - för att kunna fortsätta tjäna pengar.

– Jag tror på klimatforskningen men är ingen aktivist, mitt jobb som kapitalist är att ge kunderna så bra avkastning som möjligt, säger bolagets vd Larry Fink till CNBC apropå det brev han skickat till investerare där den nya strategin presenteras.

Bolaget har på kort tid vuxit mycket snabbt och är numera den näst största aktieägaren på Stockholmsbörsen.

– Tittar vi på värde är det nästan hisnande tal. De förvaltar nästan 300 miljarder kronor bara på Stockholmsbörsen. I hela Norden handlar det om 550 miljarder, säger Petter Hedborg som är vd på Modular Finance som driver ägardatatjänsten Holdings.

Blackrock äger aktier i runt 175 börsbolag i Sverige och har mer än fem procent av kapitalet i Boliden, Kungsleden, Hexagon, Castellum, JM och Astra Zeneca.

Det är dock mycket som är oklart kring detaljer och konsekvenser av den nya hållbarhetsstrategin och hur bolagen Blackrock är ägare i kommer att påverkas.

– Hittills har de valt att inte använda den makt de har, de sitter till exempel inte i några valberedningar. Men man får väl se hur de väljer att använda den framöver, säger Petter Hedborg.

Hör mer i veckans Ekonomiekot Extra