Houthirebeller bakom attacken

Minst 80 soldater dödade i Jemen

2:11 min

I Jemen har minst 80 soldater från regeringsstyrkorna dödats när houthirebeller attackerade en moské i en militärförläggning. Attacken är en av de värsta hittills i det snart sex år långa inbördeskriget i Jemen, och skedde i den annars relativt förskonade Márib-regionen.

Jemenitiska soldater filmar konsekvenserna av robot- och drönarattackerna sent i går kväll: En moské i en militärförläggning, byggnaden förvandlad till ruiner. Trasiga plaststolar, förvridna metalldelar, tygstycken, skor, kroppsdelar och en fullständigt blodindränkt bönematta som täcker hela golvet. Också det som är kvar av väggarna är så blodstänkta att det för tankarna till Pollock-tavlor.

Soldater hade samlats för att be i militärförläggningens moské när den attackerades. Förutom dödsoffren skadades omkring 150 människor, flera kritiskt, och dödssiffran tros stiga.

Källor på sjukhuset i Marib säger till Ekot att de inte har resurser för att vårda så många svårt skadade samtidigt.

Attacken är en av de värsta enskilda attackerna hittills under kriget.
Jemens informationsminister Moammar al-Eryani skriver i ett meddelande till Ekot att attacken av de iranstödda houthirebellerna av allt att döma var en vedergällning för att USA dödade den iranske generalen Soleimani.

Han kritiserar också omvärldens och FN:s tystnad, och menar att bristen på fördömanden ger ett slags grönt ljus för houthirebellerna att eskalera våldet.

Marib där attacken skedde har annars varit förskonat från omfattande våldsamheter. Den tidigare medelstora staden har med internflyktingar vuxit till att bli en miljonstad

Attacken inträffade efter en period av relativt lugn i Jemen, men bara ett dygn efter att regeringsstyrkor och dess allierade inledde en offensiv mot houthirebellerna i ett område norr om huvudstaden Sanaa.

Det är lång, lång väg till fred och försoning, när ett litet hopp tänds släcks det snabbt och ett steg framåt i Jemen, blir till två tillbaka.