Fadimegalan

Kravet: Ge hedersbrott en egen brottsrubricering

2:33 min

Att ge hedersbrott en egen brottsrubricering i brottsbalken – det är ett av de 64 krav som föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, lämnade över till regeringen på Fadimegalan, som hölls i dag på Berns i Stockholm.

– Brott med hedersmotiv ska få egen brottsrubricering, för att kunna göra bättre utredningar som kan leda till mer rättvisa domar, säger Sara Mohammad, grundare av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Genom att särreglera hedersbrott menar man att brottsutredningar skulle bli mer effektiva eftersom man då följer vissa bestämda rutiner, och med en egen straffskala skulle bedömningen av brottets straffvärde underlättas.

Det här är en av de viktigaste punkterna bland de 64 förslag som föreningen lämnade över till jämställdhetsminister Åsa Lindhagen på galan. Det är något som regeringen kom överens om att utreda i och med januariavtalet, en utredning som ska presenteras senare i år.

– Det finns ju en utredning tillsatt för att titta på det här, det här är en väldigt viktig fråga som lyfts, och det här är väldigt viktigt att titta vidare på, säger jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP).

– Vi behöver jobba med akut skydd och stöd till utsatta, men också jobba med lagstiftningen för det här är väldigt allvarliga brott som begränsar barns och vuxnas frihet, fortsätter hon.

Även moderaternas ledare Ulf Kristersson är på plats på galan.

– Jag tror att det finns en växande enighet i Sverige om att det här är på allvar, att det är stora frågor, de löser sig inte själva – de kräver både lagstiftning men också mycket annat arbete, medmänniskor emellan, inom organisationer, myndigheter och polisen. Men lagarna behöver också skärpas, jag hoppas att vi kan bli överens om mer av detta, säger han.

Men även om både jämställdhetsministern och oppositionsledaren talade om politisk enighet tycker Sara Mohammad från föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, att den politiska enigheten inte är tillräcklig stor, mer behöver göras. Men det viktigaste med dagens gala är de signaler som galan skickar till de unga som i dag lever i Sverige under hedersförtryck.

– Visa solidaritet med 100 000 flickor och pojkar och kvinnor som lever under hedersförtryck i Sverige 2020, och ge dem hopp till bättre framtid, säger Sara Mohammad.

– Medvetenheten har ökat både bland politiker men också myndigheter, men framför allt den utsatta gruppen vet mer om sina rättigheter i dag än för 18 år sedan, fortsätter hon.