Rapporter för kvartal fyra

Aktiespararna spår fallande vinster för bolagen

2:00 min

Vi kan vänta oss att utvecklingen som sågs kvartalen innan – med fallande vinster för bolagen – fortsätter, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker hos Aktiespararna.

– Det mönstret kommer med stor sannolikhet upprepas under fjärde kvartalet. För det finns inga konjunkturindikatorer som på något tydligt sätt har förbättrats.

Peter Malmqvist har svårt att tro att det kommer komma några särskilda ljusglimtar när rapportfloden inleds i morgon. Under 2019 fick många bolag se orderingången sjunka, och vinsterna också.

Verkstadsbolagen klarade sig relativt bra, mycket tack vare att den svaga svenska kronan gynnade exporten. Bankerna däremot, de hade det tufft.

– Den breda penseln förra kvartalet var att verkstadsbolagen gick ganska bra. I andra änden hittar vi bankerna. Det är inte bara penningstvättsskandaler och kostnader för det, utan det är att det är tuffare marknadsläge för bankerna. Det är inte samma efterfrågan på krediter. Man levererar inte ut lån i samma utsträckning som för två,  tre år sedan.

I december höjde riksbanken reporäntan från minus 0,25 till noll procent. Det kan ändå göra att det kommer lite mer positiva signaler från bankerna nu, säger Peter Malmqvist.

– Så det är möjligt att vi kan se lite ljusare tongångar där alltså.

Han tror att byggsektorn och fastighetsbolagen kan sticka ut som vinnare fjärde kvartalet.

I övrigt kommer investerare att leta efter signaler på hur bolagen ser på handelskonflikten mellan USA och Kina, där man precis skrivit på ett första handelsavtal.

Sandvik är först ut av de stora börsbolagen att dyka ner i rapportfloden, i morgon kommer bolagets rapport att sökas igenom efter såna tecken, säger Peter Malmqvist.

– Det blir ju rapporten där alla letar efter tecken på att det nya globala läget, som vi hoppas att det är då mellan USA och Kina, också verkar slå igenom på till exempel orderingång och siffror. Tyvärr tror jag att det kommer vara lite för tidigt. Jag tror inte de riktigt vågar säga någonting om det där. Det är ju dessutom inte klart exakt vad det blir.