Berlin

Inga direkta svar men hopp efter Libyenmötet

2:07 min

Ett förstärkt vapenembargo, vapenvila och ett slut på utländsk inblandning i Libyen. Det enades Ryssland, Turkiet, USA och andra världsmakter om på toppmötet i Berlin.

Tanken är att slutdeklarationen från mötet ska var ett första steg på vägen mot en fredlig lösning av inbördeskriget i landet. Men de två sidorna som strider mot varandra i Libyen var inte med vid förhandlingsbordet.

Förbundskansler Angela Merkel bekräftade att konfliktens två motståndare inte kunde förmås att mötas i berlin heller, än mindre skrev General Haftar som har sitt fäste i östra Libyen och premiärminster Sarraj, som i paktiken bara styr huvudstaden Tripoli, under slutdeklarationen. Ändå kallade förbundskanslern konferensen en framgång på presträffen efteråt; vårt mål var att alla inblandade yttre makter skulle tala med en röst, sa hon.

Enbart då kan de stridande parterna förstå att det bara finns en icke-militär lösning på konflikten i libyen, sa angela merkel. Tysklands stora engagemang förklaras också av att förbundskanslern vill bevisa att diplomatin lever; att multilaterala avtal kan nås vid internationella kriser också i dessa tider.

Och libyenexperter som Ekot talat med menar att konferensen lyckades bromsa vad som annars hade kunnat urarta till en regional konflikt. Men att den var ett avgörande steg för att skapa faktisk fred i Libyen är minde troligt.

Konferensen gav inga direkta svar på hur man ska se till att vapenembargot följs denna gång eller hur man ska upprätthålla vapenvilan. I slutdeklarationen står att de två sidorna ska ingå en militär kommitté, det ses som ett viktigt steg eftersom de svurna fienderna då förhandlar med varandra, men inget sägs om den fredsbevarande insats möjligen med trupper från europeiska länder som det talades om inför mötet. Frågan lär ändå diskuteras när EU:s utrikesministrar möts idag.