Staten godtar Talmadomen

1:11 min

Staten överklagar inte domen mellan Talma sameby och svenska staten om svensk-norska renbeteskonventionen.

  • Hovrätten har dömt att svenska staten i och med förlängningen av renbeteskonventionen mellan 2002 och 2005 kränkte samebyns egendomsrätt och rätt till domstolsprövning samt stred mot diskrimineringsförbudet.
  • Staten dömdes också att betala det skadestånd på 1,2 miljoner kronor som samebyn begärde, samt dess rättegångskostnader på drygt 900 000 kronor.
  • Domen har varit möjlig att överklaga fram till den 17 januari, men hittills har endast en privatperson, som inte är part i målet, överklagat.
  • Det här innebär att domen med största sannolikhet nu vinner laga kraft.
  • "I och med att det är på gång ny lagstiftning så blir det inte så intressant att fortsätta med den här processen", säger Mari Heidenborg, justitiekansler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio