Norge

Fremskrittspartiet lämnar regeringen

1:50 min

I Norge valde i dag Fremskrittspartiet att lämna landets borgerliga fyrparti-regering.

– Det är det enda riktiga att göra, sa Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen på en presskonferens.

– Jag tog oss in i regeringen, nu tar jag Fremskrittspartiet ur regeringen. Jag gör det för att det är det enda riktiga att göra.

– Vi får helt enkelt inte genomfört nog av Fremskrittspartiets politik för att det ska vara värt att ta fler nederlag, sa Siv Jensen.

Det har länge gnisslat inom Norges borgerliga fyrpartiregering, främst mellan Fremskrittspartiet ute på högerkanten och de två mittenpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti.

Det direkta skälet till att Fremskrittspartiet hoppar av just nu var regeringens beslut att ta hem en terrormisstänkt kvinna och hennes barn från ett läger i Syrien. Beslutet att ta hem den så kallade IS-kvinnan ”fick bägaren att rinna över”, säger Siv Jensen.

Den snart 30-åriga kvinnan kom till Norge natten till lördags och Oslo tingsrätt beslutade i dag att hon ska hållas häktad i fyra veckor. Regeringsbeslutet att ta hem kvinnan handlade främst om att kunna ge vård åt hennes femårige son, som beskrivs som svårt sjuk. Statsminister Erna Solberg från Høyre kallar det beslutet svårt, men riktigt.

– Detta var en svår avvägning, men för mig var det riktigt att bidra till att pojken kom hem till Norge och därmed fick hjälp.

Fremskrittspartiets avhopp innebär att Erna Solbergs mångåriga dröm om en borgerlig fyrpartiregering bara höll i ett år. Fast Erna Solberg hoppas ändå att kunna leda en borgerlig minoritetsregering, åtminstone fram till nästa Stortingsval i september 2021. Fremskrittspartiets ledning gav i dag tydliga indikationer på att partiet i Stortinget i hög grad kommer stötta Solberg som Norges statsminister.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre säger till norska radion NRK att Fremskrittspartiets avhopp från regeringen ”kan ge yttersta högern mer makt och inte mindre”.

Fremskrittspartiet har fram tills nu haft sju ministrar i Norges regering, däribland posterna som finans- och justitieminister.