Tortellini med brysselkål, bacon och parmesanost

4 portioner


50 g tärnat bacon

25 g smör

500 g brysselkål

500 g färsk fylld tortellini eller färsk gnocchi

50 g parmesanost

salt, nymald svartpeppar

Hämtat ur Mathias Dahlgrens bok "Kokbok för grå dagar" (Bonnier fakta):

En snabb favoriträtt under årets mörka månader är den här pastan. Det är den av fyra tydliga skäl: 1. Varorna finns alltid i affären. 2. Rätten går på under 5 minuter att laga efter att vattnet kokat upp. 3. Det smakar jäkligt gott. 4. Det blir väldigt lite disk att ta hand om. Alltså, en perfekt vardagsrätt som jag lagat minst hundra gånger - och jag blir aldrig besviken.


METOD

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Stek baconet i smör i en stor stekpanna. Dra åt sidan.

Ansa och dela brysselkålen. Plocka sönder halvorna i små naturliga blad. Lägg ner bladen i det kokande vattnet och förväll dem i 1 minut, tillsätt pastan och koka enligt anvisningarna. Normalt tar det 2–3 minuter att koka färsk pasta.

Häll av kokvattnet och häll brysselkål och pasta i stekpannan med bacon, vänd runt så att allt blandas väl. Smaka av med salt och peppar. Servera ur pannan direkt på bordet och bjud parmesan till att riva över.