AL-HOL-LÄGRET

Svensk-somalier vill att Somalia evakuerar deras barn

2:00 min

Svensk-somalier med barn och barnbarn som hålls i läger för IS-anhängare i Syrien försöker få Somalia att evakuera deras anhöriga. Den somaliska presidenten har godkänt att Somalia undersöker om kvinnor och barn med somalisk bakgrund i stället kan föras till Somalia.

Yassin har en dotter och två barnbarn i lägret al-Hol. Han har rest till Somalia för att försöka påverka regeringen.

– Jag är villig att stanna kvar i Somalia tills jag får min dotter hit till Somalia. Det är det enda ljusa hoppet som finns för att ta min dotter till säkerhet, säger Yassin.

De senaste tre månaderna har pappan Yassin varit i Somalias huvudstad Mogadishu för att tillsammans med flera föräldrar försöka påverka politiker och andra ansvariga att evakuera kvinnor och barn med somaliskt ursprung från IS-lägren i Syrien till Somalia.

Uppgifterna varierar, men enligt kurdiska myndigheter har mellan 30 och 40 personer somalisk bakgrund, det vill säga ungefär hälften av de svenska kvinnor och barn som nu hålls i läger för IS-anhängare.

Även om kvinnorna och barnen inte är födda i Somalia så säger Somalias EU-ambassadör Ali Said Faqi att Somalias president har godkänt en plan för att försöka hämta svensk-somaliska kvinnor och barn tillsammans med personer från flera andra europeiska länder

– Om ingen vill ha dem och européerna inte accepterar att ta tillbaka dem, så har Somalias president bestämt att de kvinnor och barn som vill kan tas till Somalia, säger EU-ambassadören Ali Said Faqi.

Men det är långtifrån säkert att Somalia verkligen kommer att kunna genomföra evakueringen.

Ambassadören säger att det är en mycket komplicerad process, där både Sverige och det kurdiska självstyret i Syrien måste konsulteras.

Dessutom gör det dåliga säkerhetsläget i Somalia att arbetet försvåras och försenas.

Sveriges linje har hittills varit att föräldralösa och barn kan hämtas från lägren i Syrien men att vuxna som rest för att ansluta sig till terrorgruppen IS får ta sig hem själva. Pappan Yassin har större hopp om att Somalia agerar i frågan.

– De lyssnar på oss, vi får möjlighet att de lyssnar på oss. Men det får vi inte från svenska myndigheter, säger Yassin.