RECENSION - OPERA

Candides jakt på skratt - Bernstein på Kungliga operan

3:26 min

RECENSION. Över 200 ögonuppspärrande kostymer i en verkligt drastisk komisk operett av Leonard Bernstein - det är vad man kan se på Kungliga operan när man nu sätter upp Voltaires Candide.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Verk: Candide
Musik: Leonard Bernstein
Plats: Kungliga operan

Det är verkligen massor att se på, hela teatermaskineriet är igång och orkestern lever ut, en massa hyss på scenen som inspirerats av svartvit serieteckningsestetik, lite teletubbies, Mary Poppins, cirkus, Henri Rousseau och roliga korta scener med Elin Rombo och Miriam Treichl.

Men sedan då...?

Bernsteins verk är medvetet spretigt i grunden, svårt att få ett grepp om helheten. Till exempel är det mest kända i verket ouvertyren.

Med ett vilt verk som Candide har man som regissör två alternativ. Spretigare eller mera sammanhållet.

Ole Anders Tandberg har, uppmuntrad av succén med Glada änkan, valt mera spretighet. Dels sceniskt med massa infall, dels med extra moderniseringar i texten.

Men det är en tunn gräns mellan roligt och löjligt. Det är för ofta löjligt på Kungliga operan.

Det betyder att det inte finns mycket plats för att tänka på tanken bakom boken och operetten. Till exempel om det är vår mänskliga lott att ha det fantastisk, samtidigt som det är värre än vanligt. Är människan dömd att vara friskare än någonsin på samma gång som man kan bomba selektivt?

Bernstein har gjort så att nästan allt i Candide spelas ut mot publiken, som en kabaré à la Brecht och Weill.

Men oftast når man inte fram. Det beror på att man på Kungliga operan gör misstaget att spela den på engelska. Då faller otroligt många kloka vitsigheter platt mot marken.
En helsvensk ensemble sjunger det ordrika librettot på engelska direkt till en helsvensk publik. Vi må berömma oss över vår förståelse av engelska i Sverige men så bra är vi inte. Och då minskar tempo och energi...

Kvar blir glimtar av satir. Glimtar av glädje. Glimtar.

Opera i P2 sänder Candide den 15 februari 2020.

Dirigent: Stefan Klingele
Regi: Ole Anders Tandberg
Text: Richard Wilbur, Stephen Sondheim, John La Touche, Lillian Hellman, Dorothy Parker och Leonard Bernstein - efter Voltaires roman.
Scenografi och ljus: Markus Granqvist
Kostym och mask: Lena Lindgren
Koreografi: Joakim Stephenson
Medverkande sångare: Joel Annmo, Elin Rombo, Jeremy Carpenter, Miriam Treichl, Matilda Paulsson, John Erik Eleby och Klas Hedlund.
Kungliga Hovkapellet
Kungliga Operans Kör
Dansare: Bernard Cauchard & Yvan Auzely
Spelperiod: tom 8 maj 2020