RECENSION – LITTERATUR

En kosmonauthustrus krokodilvardag och kärlek kallare än rymden i Jona Elings Knutssons roman

2:51 min

Debutromanen ”Krokodilens vändkrets” bygger på den sanna historien om när en rysk kosmonaut fick två krokodilungar i present av Fidel Castro.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Krokodilens vändkrets
Författare: Jona Elings Knutsson

Det är trångt i badrummet där kosmonautens hustru bor, de två växande krokodilerna trängs i badkaret och hon måste tvätta håret under handfatskranen. Yonova Shatalovas badrumsbestyr är den ena berättelsen i Jona Elings Knutssons romandebut. En riktig kuriosahistoria som visar sig vara sann, åtminstone själva ramarna, när jag googlar på krokodil, kosmonaut och Fidel Castro.

Den andra berättelsen i ”Krokodilens vändkrets” handlar om Malin Pettersson Carlssons Stockholmsvardag. En ung tjej med skrivardrömmar som jobbar på kafé och har gjort en klassresa från bussförardotter i Hedemora till hustru med bostadsrätt på Karlavägen. Även om hon avsagt sig äganderätten i ett äktenskapsförord. Hon är gift med Peter som inte gillar negativa tankar eller personer. Som Malin själv, som fastnat i sorgen över sitt förlorade barn. Det var ett missbildat foster, säger Peter, Hon heter ”Åsa”, säger Malin om dottern som slutade sitt liv i ett grönt bäcken med tarmarna utanpå kroppen.

De två kvinnorna, kosmonauthustrun och Stockholmstjejen, turas om att berätta. De delar ett underifrånperspektiv, ofta talar de direkt från badrumsgolvet, ett kvinnorum där tårar, magsafter och missfall blandas. Hemmet är en ödslig plats där avståndet till rymden ibland sammanfaller med det till andra sidan matbordet.

Jag förstår idén med att med att berätta om dessa kvinnoöden parallellt och det sovjetiska rymdspåret är suggestivt och kul. Men den moderna kafé-Malin blir aldrig en människa, trots att hennes kropp vätskar och blöder. Klasskampen på Karlavägen griper inte tag på samma sätt som de vassa krokodiltänderna i kosmonauthustruns fotled.