Svensk-somalier i Syrien

Somalia: Kommer inte ställa IS-anhängarna inför rätta

2:06 min

Om Somalia skulle evakuera svensk-somaliska IS-anhängare från Syrien så kommer de troligen inte att kunna ställas inför rätta där, uppger somaliska myndigheter för Ekot.

Malena Rembe har tidigare varit chefsanalytiker för kontraterrorism på Säkerhetspolisen. Hon har även arbetat på svenska Röda Korset i Mellanöstern och har senare drivit frågan om att Sverige bör hämta hem både vuxna och barn från läger för IS-anhängare. Hon tror att det vore olyckligt om personer togs från Syrien till Somalia där terrorgruppen al-Shabab är etablerad.

– Somalia är ett annat precis lika skört område som inte kommer att kunna bevaka, utreda eller åtala dem för eventuella brott så att offren kommer inte att få någon rättvisa, säger Malena Rembe.

Hon förstår de anhöriga som vänder sig till Somalia men tycker att planen är riskfylld.

– Ur ett säkerhetsperspektiv låter det inte bra och ur ett humanitärt perspektiv så är ju situationen i Somalia ganska ansträngd, fortsätter Malena Rembe.

Ungefär hälften av de svenska kvinnor och barn som just nu befinner sig i al-Hol-lägret i Syrien har somalisk bakgrund uppger kurdiska myndigheter som talar om mellan 30 till 40 personer.

Eftersom Sveriges linje är att barn och föräldralösa kan tas hem från IS-lägren medan vuxna får klara sig själva så har föräldrar vädjat till somaliska myndigheter att i stället ta deras barn till Somalia. Svenska utrikesdepartementet har avböjt att kommentera Ekots uppgifter.

Men det är många osäkerheter runt Somalias ambitioner att evakuera kvinnor och barn. Bland annat ifrågasätter somaliska riksförbundet i Sverige om Somalia kommer att kunna genomföra planen och sen ta hand om IS-återvändarna.

Somalias EU-ambassadör Ali Said Faqi säger att om kvinnor och barn skulle föras till Somalia så skulle de nog inte kunna ställas inför rätta där. Enligt ambassadören så har kvinnorna inte begått något brott i Somalia, de har heller inte rest till Syrien från Somalia.

– Somalias plan är i stället att rehabilitera dem under sex månader, övervaka dem noga och sen långsamt slussa ut dem i samhället, säger ambassadören Ali Said Faqi.