Canceroperationer

Sjukhuset beklagar väntetider: ”Det är förfärligt”

2:11 min

Problemen med långa väntetider till canceroperationer på Skånes universitetssjukhus beror på svårigheten att få tag på narkossjuksköterskor.

Skånes universitetssjukhus får hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för orimligt långa väntetider till operationer för cancer i lever och bukspottkörtel.

– Det är mycket allvarligt att vi inte kan erbjuda alla patienterna vård inom de tidsramar som är överenskomna. Vi är medvetna om problemen och jobbar sedan lång tid på olika sätt med detta, säger Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.

Sjukhuset tar emot patienter med cancer i lever och bukspottkörtel för operation från hela Södra sjukvårdsregionen. Som Ekot berättade i morse visar IVO:s granskning att bara 25 av 115 högt prioriterade patienter under första halvåret förra året fick operation inom utsatt tid. Det har i vissa fall lett till att botande behandling inte längre varit möjlig.

– Det är ju förfärligt och något som vi till varje pris vill undvika. Vi har för närvarande väntetider på åtta veckor, vilket är för lång tid. Det har varit lite bättre under en period men har lagt sig på denna nivå nu, säger Per Ola Kimblad.

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, reagerar starkt på IVO:s granskning.

– Det är totalt oacceptabelt att cancerpatienter drabbas på det här sättet. Vi pratar om mänskliga tragedier som utspelas i vården på grund av för långa väntetider, säger hon.

Sjukhusledningen måste nu upprätta handlingsplaner för att komma tillrätta med väntetiderna, anser Ulrika Årehed Kågström.

– Man måste återupprätta förtroendet för cancervården hos patienterna, säger hon.

De långa väntetiderna beror enligt Per Ola Kimblad framför allt på svårigheten att få tag på narkossjuksköterskor. Tidigare handlade det om operationssjuksköterskor, men där ser det nu bättre ut. Sjukhuset jobbar hela tiden på olika sätt med problemet. Bland annat flyttas andra operationer till andra sjukhus i Region Skåne, och patienter med lever- och bukspottkörtelcancer har opererats i Ystad och skickats till andra sjukhus i landet och Tyskland.

Skånes universitetssjukhus ska klara att visa IVO en lösning på situationen, säger Per Ola Kimblad.

– Vi måste komma tillrätta med detta. Vi provar alla vägar framåt nu och tar fram en handlingsplan som vi följer.