Integritet på nätet

Datainspektionen välkomnar granskning av appar

2:13 min

Datainspektionen i Sverige välkomnar en norsk granskning som visar hur appar sprider mycket intima uppgifter om bland annat sexvanor.

En mobiltelefons appar kan dela information vidare flera tusentals gånger per dag, enligt norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet.

I den omfattande rapporten kartläggs bland annat dejtingapparna Tinder, Happn, OK Cupid och Grindr liksom menstruationsappar och barnappen Talking Tom 2.

Vissa av apparna har hundra miljoner nedladdningar. Sexuella preferenser och sexuell läggning, droganvändning och geografisk position sprids vidare till kommersiella aktörer, enligt organisationen som anmält flera företag för brott mot den europeiska dataskyddsförordningen till den norska dataskyddsmyndigheten.

Datainspektionen i Sverige anser att rapporten är ett välkommet tillägg till den genomlysning av branschen som görs av dataskyddsmyndigheter i Europa.

Olle Petterson är jurist vid myndigheten och säger att spridningen av känsliga uppgifter är ett problem.

– Vi är i kontakt med våra norska kollegor som har gått ut med ett uttalande att de vill samarbeta med oss kring det här. Och det är för tidigt att säga om vi kommer att göra något gällande de här specifika aktörerna som tas upp i rapporten och i klagomålen, säger Olle Pettersson.

Han ger råd om hur mobilanvändare kan agera om appar ställer intima frågor.

– Om man tycker att man börjar få märkliga frågor som man inte riktigt vet varför man ska svara på så kan man ju fundera på om man ska fortsätta använda en app. Och om man inte gör det så kan man be att få uppgifterna raderade först innan man tar bort den, så att de inte behåller personuppgifterna, säger juristen Olle Pettersson på Datainspektionen.