Datalagring

Säpochefen kritiserar regeringsförslag

2:13 min

Säpochefen Klas Friberg vill att regeringen ändrar sig när det gäller en ny lag om datalagring. Annars får det allvarliga konsekvenser för svensk brottsbekämpning, säger han.

Det handlar om att få tillgång till information om kommunikation i appar och sociala medier, som kriminella numera ofta använder i stället för telefoner.

– När vi nu har tappat i brottsbekämpningen ett antal år, eftersom kriminella numera använder den här typen av appar. Nu skulle det finnas en möjlighet att komma ikapp.

Ett nytt EU-direktiv ska ge medlemsländerna möjlighet till utökad datalagring. Då skulle alltså polisen få tillgång till information om meddelandetjänster i appar och sociala medier, Messenger och Snappchat till exempel.

Enligt säpochefen är såna uppgifter ofta den första och enda ingången som polisen har till grova brott som terrorism och spioneri.
Men i det förslag som regeringen har skickat ut på remiss vill man inte införa den här förändringen.

Detta bland annat med hänvisning till den personliga integriteten. Ett argument som Klas Friberg inte håller med om.

– Det är inte min uppfattning. För tio år sedan fanns inte möjligheten att använda appar, då använde man telefon. Då hade vi möjlighet att hämta in den här typen av lagringsuppgifter.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman har meddelat Ekot att han tänker kommentera den här frågan senare idag. Säpochefen säger att hans arbete kommer att påverkas mycket om regeringen inte ändrar sig.

– Det påverkar varje dag, hela tiden, när polisen försöker förhindra eller utreda grov brottslighet.