Internationell handel

Banker stoppar ryska betalningar

2:11 min

Svenska företagare har börjat få problem med att få betalt från ryska kunder. Bakgrunden är att svenska banker stoppar betalningarna, i många fall utan att förklara varför.

– Vi upplever att allt fler svenska företag har svårt att få betalt för sin export till Ryssland. Betalningar stoppas i banksystemet. I vissa fall får man ingen förklaring, inte ens när man vänder sig till bankerna, säger Heinz Sjögren, vd på svensk-ryska  handelskammaren i Stockholm har man hört klagomål från flera företag.

De senaste åren har den svenska exporten till Ryssland ökat en del. År 2018 exporterades varor för drygt 21 miljarder kronor till landet. Men sedan en tid har små och medelstora företag i Sverige stött på problem. En del betalningar från deras ryska kunder stoppas av svenska banker, det bekräftas av flera källor Ekot talat med.

Det handlar om helt vanliga affärer, enligt svensk-ryska handelskammaren.

– Det finns förstås alla legala dokument, det finns kontrakt fraktsedlar och fakturor men bankerna bryr sig inte om att efterfråga det här. För man är rädd helt enkelt, säger Heinz Sjögren.

Uppmärksamheten kring misstänkt penningtvätt i flera svenska banker gör bankerna mer nervösa för företagens affärer med Ryssland, tror Heinz Sjögren.

– Det här har skrämt bankerna så man silar mygg och sväljer elefanter.  

Problemet slår redan nu mot svensk export till Ryssland.

– Man fortsätter ju inte leverera om man inte får betalt. På det sättet blir det ett handelshinder.

En del företagare och privatpersoner som har affärer med Ryssland har till och med fått samtliga sina bankkonton uppsagda av svenska banker. En företagare i Haparanda med två bolag har drabbats av det här, men har nu stämt Swedbank i Stockholms tingsrätt.

– Om Swedbank upplever att det är ett problem att man som svenskt bolag gör affärer i Ryssland då kommer många svenska företag drabbas av det här, säger Magnus Söderlind som är ombud för företagaren.

Swedbank säger att man inte kan kommentera enskilda bankärenden men säger att lagkraven har skärpts vad gäller bankernas ansvar för kundkännedom och att kontrollera transaktioner och betonar att Ryssland är ett högriskland.

– Transaktioner till och från Ryssland måste därför granskas extra hårt, säger Unni Jerndal presschef på Swedbank.