Italien

Di Maio avgår som ledare för femstjärnerörelsen

1:35 min

I Italien har Femstjärnerörelsen ledare Luigi Di maio meddelat att han avgår från posten som rörelsens ledare. Det gör han som en konsekvens av interna konflikter som har lett till att ett trettiotal ledamöter har lämnat rörelsen.

Den som tar över fram till att Femstjärnerörelsens håller möte i mars, blir Vito Crimi, han är en av dem som varit med sen starten.
Luigi Di Maio stannar dock kvar i rörelsen och på posten som utrikesminister i regeringskoalitionen med Socialdemokratiska Demokratiska partiet.

– Regeringen måste hålla ihop, sa han.

Di Maio höll sitt tal under lanseringen av en omorganisation inom Femstjärnerörelsen, som framöver önskar bli bättre förankrade i landets olika regioner och ta tag i utvecklingsarbetet.

Femstjärneröreslen är ett anti-etablissemangsparti som bygger på direktdemokrati bland rörelsens medlemmar. Rörelsen fick 33 procent av rösterna i parlamentsvalet 2018 men därefter har dess popularitet fallit rejält. I aktuella opinionsmätningar har M5S ett stöd på cirka 15 procent.

Efter valet 2018 bildade M5S regeringskoalition med högerpopulistiska Lega, ett samarbete som var knackigt och bröt samman i augusti i fjol. Nyval undveks knappt när M5S i september kom överens med sina tidigare motståndare, socialdemokratiska Demokratiska partiet, om ett regeringssamarbete med den partilöse professorn Giuseppe Conte som premiärminister. Därefter har Femstjärnerörelsen drabbats av ett stort antal avhopp.