Författarsamtal

Filosofen Slavoj Zizek fick rockstjärnemottagande i Malmö

2:42 min

Den popkulturälskande marxistiske filosofen Slavoj Žižek fick människor att resa från hela Sverige till Malmö, där Žižek igår talade på biblioteket.

P4 Malmöhus reporter Helena Stenkvist Söderlin träffade Slavoj Žižek innan framträdandet.

– Här bodde Lenin 1917, på väg tillbaka till Ryssland.

Slavoj Žižek gestikulerar yvigt och fräser av entusiasm när vi träffas i på Hotell Savoy i Malmö, Han berättar att här bodde Lenin 1917 när han var på väg tillbaka till Ryssland från Tyskland.

Trots allt det hemska Lenin gjorde så var han pragmatisk - och resultat är det viktiga tycker Slavoj Žižek.

Han kallar sig marxist och hans resonemang kretsar kring klass och det gemensamma, men han blickar inte tillbaka.

– Även om det inte finns någon väg tillbaka till det vi känner idag som kommunism så finns det tre huvudsakliga problem i vår samtid, säger Slavoj Žižek.

– Det är klimatet, de geopolitiska maktspelen och dess följder med stor migration och den digitala utvecklingen. Och alla dessa tre handlar om våra gemensamma resurser.

Hans resonemang går vidare till att det finns någon plats för nationer längre, att känslan på internet är att vi är fria, men att vi är mer kontrollerade än någonsin och att klimatet inte kan räddas så länge vi tar äganderätt över och exploaterar naturen.

Och hans roll är endast att berätta detta, han har inga lösningar. Och han ser att personer som Greta Thunberg på ett bra sätt fångar möjligheterna i kriserna.

– Kritiker säger att klimatrörelsen domineras av vita, men varför är det dåligt, jag har respekt för framgång. Det spelar ingen roll om hon gör sig till eller blir manipulerad av sina föräldrar, det viktiga är att hon får något gjort.

Så jag undrar, har han en optimists eller pessimists syn på framtiden.
Om historiens tåg fortsätter samma väg står vi i skiten, säger Slavoj Žižekk. Men samtidigt är det just i det farliga som nya krafter växer fram.

Som exempel så säger han att Trumps frammarsch i USA är mycket bättre än att gå tillbaka till den gamla liberala hållning som till exempel Hillary Clinton stod för. Eftersom det nu finns en rörelse kring Bernie Sanders där man för första gången i moderna tid i USA kallar sig för socialister.
Och han hoppas på samma utveckling överallt där populister växer sig starka.

– Vi lever i farliga tider, men vi får inte tappa modet, säger Slavoj Žižek.