Fiske

Bottentrålning kan stoppas

2:08 min

Regeringen vill skärpa dagens regler för bottentrålning. Kritikerna tycker detta riskerar att slå ut en stor del av det svenska räkfisket.

Regeringen vill införa ett generellt förbud mot bottentrålning i skyddade områden i havet och tillsätter nu därför en utredning.

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) tycker att det är viktigt att skapa fredade platser i havet.

– Vi ska ha ett hållbart fiske och vi vet att våra hav inte mår bra. Vi vet att bottentrålning är skadligt. Bottentrålning har väldigt allvarliga konsekvenser för växter och djur på våra bottnar. Det finns stor anledning till att titta på hur man kan använda andra fiskemetoder, säger hon.

Havs- och vattenmyndigheten ska utreda hur ett generellt stopp för bottentrålning i skyddade områden i havet ska genomföras, men det ska fortfarande finnas möjlighet till begränsade undantag.

Idag har yrkesfiskare tillstånd att bottentråla i delar av de områdena och regeringen vill nu skärpa de reglerna.

Tanken är att det ska trålas mindre än nu.

– Målsättningen är att det ska bli mindre bottentrålning. Det ska vara ett generellt förbud mot bottentrålning med möjlighet till begränsade undantag som Havs- och vattenmyndigheten kan få lämna förslag på, säger Isabella Lövin.

Planen får skarp kritik. Den riskerar att slå ut nästan hälften av det svenska räkfisket, enligt branschen.

– Vi är ganska chockade. Det är ett slag som är såpass stort att det är 40 procent mot det svenska räkfisket och 30 procent mot fisket efter havskräfta. Där gick lönsamheten och då slår man ihjäl oss och slår ihjäl verksamheten, säger Peter Ronelöv Olsson, yrkesfiskare och ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation.

Det kommer också att leda till en större import av räkor och det skulle vara ännu sämre för miljön och havet, menar han.

– Då kommer man öka importen av varor från andra länder som inte tänker skonsamt och hållbart. Detta är rent kontraproduktivt och plakatpolitik, säger Peter Ronelöv Olsson.

Isabella Lövin, hur ser du på den invändningen – att det här skulle kunna öka importen av räkor?

– Nu är det väldigt hypotetiska frågor och vi får se vad vi kommer att föreslå och vad vi kommer gå fram med till slut. Då får man ta ställning till det, säger Lövin.

Utredningen är en del av överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, något som Ekot tidigare rapporterat om.

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin säger att utredningen även ska ge förslag på hur ett stopp också ska kunna gälla för utländska fiskebåtar.

– Här ska Havs- och vattenmyndigheten lämna förslag på hur vi ska kunna gå vidare för att också kunna förbjuda bottentrålning utanför den svenska trålgränsen, säger hon.