Pengar till kommunerna

Spelet bakom SD:s roll i överenskommelsen

2:18 min

Det är motstridiga uppgifter om vilken roll Sverigedemokraterna spelade i oppositionens förhandlingar om mer pengar till kommunerna.
Moderaterna lovade Vänsterpartiet att inte blanda in Sverigedemokraterna i samtalen. Men det var det tredje partiet i gruppen, Kristdemokraterna, som höll kontakten med SD, berättar partiledaren Ebba Busch Thor.

– Det här hade inte varit något värt om inte vi inte säkrat upp det fanns en majoritet. Och det ansvaret har jag tagit genom att ha en direktkontakt med Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor.

Hon beskriver sitt partis roll som medlare.

– Kristdemokraterna får en typ av medlarroll i och med att vi var det första parti som sa att vi kunde tänka oss att prata med alla partier i riksdagen.

Efter intervjun, som gjordes igår i riksdagen, kontaktas vi av KD:s presschef som menar att formuleringen ”medlande roll” är olycklig.

I ett förtydligande förklarar Kristdemokraterna att "det var en formulering som slank igenom i all hast" och att gårdagens uppgörelse är mellan tre partier och att SD inte har haft något inflytande.

Inför förhandlingarna krävde V att M inte skulle blanda in SD, berättar Vänsterns ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson.

– Vi har haft kontakt med Moderaterna och försäkrat oss att de inte har någon kontakt med Sverigedemokraterna. Och det har vi fått en bekräftelse på, säger Ulla Andersson.

Moderaternas Elisabeth Svantesson säger att hon hållit sitt löfte. Varken hon eller nån annan i partiet har haft kontakt med SD.

Men SD ger en helt annan bild. Partiets ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att han har haft kontakt med moderater och kristdemokrater under förhandlingarna. Det handlar om kontakt med ledamöter i finansutskottet, inklusive Elisabeth Svantesson.

– Vi har fört dialoger framför allt med Moderaterna och Kristdemokraterna under den här processen, säger Oscar Sjöstedt.

Även med Elisabeth Svantesson?

– Ja, vi har haft kontakt.