DALSLAND

Ville ha nakenbilder på tioåringar – åtalas

2:30 min

Under fredagen åtalades en man i Dalsland för ett tjugotal fall av utnyttjande av barn för sexuell posering. Och antalet anmälningar av den här typen av brott ökade kraftigt i fjol, enligt preliminär statistik från Brå.

– Han har kontaktat de här småflickorna via sociala medier och chattat med dem. Först frågar han lite personliga frågor för att bygga upp förtroendet, men ganska snabbt kommer han in på att han vill ha nakenbilder av dem, säger åklagare Robert Beckard.

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalas för ett tjugotal fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Mannen åtalas också för att ha spridit bilder och filmer av barnen vidare.

De misstänkta övergreppen ska framförallt ha skett på Snapchat. I vissa fall ska mannen också swishat flickorna pengar i utbyte.

Allt uppdagades efter att en av flickornas föräldrar förra sommaren anade oråd.

– Då hämtade man helt enkelt in honom och tog hans telefoner i beslag, säger åklagare Robert Beckard.

Antalet anmälningar av utnyttjande av barn för sexuell posering ökade kraftigt förra året jämfört med året dessförinnan. Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, rör det sig om en ökning på 39 procent. Det är inte klarlagt vad ökningen beror på och Brå har inte kunnat hitta något enskilt fall som dragit upp statistiken.

Men att det ökat har också åklagare Robert Beckard märkt av.

– Det känns som det blir vanligare och vanligare i och med alla möjligheter som finns via internet, säger han.

P4 Väst har varit i kontakt med mannens advokat, som säger att de inte vill kommentera brottsmisstankarna i nuläget.