Vänsterpartiet

Ulla Andersson nomineras till partiledarposten

1:26 min

Vänsterpartiets Sörmlandsdistrikt nominerade ikväll partiets ekonomiskpolitiska talesperson, Ulla Andersson, till ny partiledare.

Distriktsordföranden Patrik Renfors hoppas att Ulla Andersson låter sig väljas.

– Hon har absolut inte sagt nej i alla fall och är väldigt glad för nomineringen och stöd.

Patrik Renfors nämner en lång rad egenskaper som talar för att Ulla Andersson skulle bli en bra partiledare: hennes arbetarbakgrund, erfarenhet av kommunalpolitik, långa riksdagsvana och så uppdraget som ekonomiskpolitisk talesperson, som gjort henne välkänd bland väljarna.

Något delat partiledarskap vill Sörmlandsdistriktet inte ha. Däremot gärna ett nytt tandempar, så som Ulla Andersson jobbat tillsammans med Jonas Sjöstedt. Och det är riksdagsledamoten Ali Esbati som Partik Renfors vill ha som ny ekonomiskpolitisk talesperson vid Ulla Anderssons sida, om hon blir partiledare.

– Där kan man väl hoppas på att det är Ali Esbati som blir ekonomisk talesperson. De har jobbat tätt ihop förut och båda är ekonomiskt kunniga och drivande. Men vi tror inte på delat partiledarskap.

Den 21 februari går nomineringstiden ut för Vänsterpartiets distrikt som vill delta i att utse en ny partiledare efter Jonas Sjöstedt.