Hård kritik mot samstyret inför flytten av dementa

4:31 min

På ett möte med anhöriga på torsdagseftermiddagen fick det SD-ledda samstyret i Sölvesborg ta emot hård kritik för beslutet att flytta dementa när boendet Falkalyckan läggs ner.

– Det är för jäkligt. Svärmor är 95 år och man flyttar inte på dementa, säger Pia Schultz som har kommit för att delta i kommunens informationsmöte på demensboendet.

Den första juni öppnar privata Frösunda Omsorg sitt äldreboende med plats för 60 vårdtagare. För att kommunens omsorgsbudget ska gå ihop måste lika många platser på sikt tas bort i kommunala äldreboenden. Det finns ännu inget datum för när flyttlasset ska gå för Pia Schultz svärmor eftersom Falkalyckan ska tömmas successivt i takt med att Frösundas privata boende fylls på med kunder.

– Men när de flyttar svärmor kommer hon att bli djupt deprimerad och då kan hon även bli aggressiv och det är det sista vi vill vara med om, säger Pia Schultz.

Frösundas privata äldreboende kan öppna i Sölvesborg sedan SD, Solpartiet och Alliansen för ett par år sedan röstat igenom att lagen om valfrihet i äldreomsorgen - LOV, ska gälla i Sölvesborg.

– Det är beklagligt att man slår sönder väl fungerande demensvård och det beror ju på att samstyret med SD i spetsen vill släppa in en privat vinstdriven aktör. Sen kan Jimmie Åkesson stå i riksdagen och tala om hur viktigt det är med välfärd, säger Jonas Sjöstedt (V) som är på snabbesök på Falkalyckan.

– Vi ska se till att det blir bra. Kommunen iordningställer rummen så att det liknar det gamla boendet. Jag tycker inte man slår sönder något och här har vi ju ett stort företag som kommer hit och gör en enorm satsning, säger Robert Lindén (SD) som är omsorgsnämndens ordförande i Sölvesborg.