
Få åtalas för sprängdåd – ännu färre döms
Få döms för sprängdåden i Sverige och de inblandade är ofta kriminellt belastade. Det visar Ekots granskning av samtliga domar från förra året.
Under förra året dömdes endast sju personer för brottet allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, alltså sprängdåd. Detta trots att det under samma period gjordes 257 brottsanmälningar, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik.
Enligt Marie Borgh, chef för nationella bombskyddet, är det svåra brott att bevisa.
– Det är svårt med den tekniska bevisningen när det har sprängts. Det mesta sprängs ju bort i samband med detonationen. Även om man får tag på den som kanske genomfört det ute på gatan, så kan det vara svårt att bevisa hela kedjan.
I några fall ansåg domstolen det inte bevisat att personerna utfört sprängningen och dömde i stället för innehav av explosiva varor och ämnen.
Genom att granska förra årets alla domar gällande sprängdåden får Ekot fram ett 30-tal personer med kopplingar till brotten. En övervägande majoritet är sedan tidigare dömda för brott. Det handlar ofta om narkotikabrott, olaga hot, trafikbrott, stöld och våldsbrott utöver själva sprängdådet.
En av personerna återfinns i belastningsregistret mer än 40 gånger. Trots att de ofta kraftfulla explosionerna orsakar skador på både människor, fastigheter och fordon, så är syftet sällan att döda.
– Det vanligaste motivet är nog att man vill skrämmas på något sätt. Man vill hota och skrämma någon som kanske bor där det sprängts eller på något sätt få en effekt, säger Marie Borgh.
Ekots genomgång av sprängdåden
Ekot har granskat alla förra årets domar gällande sprängdåd och identifierat ett 30-tal personer med kopplingar till brotten. En klar majoritet är sedan tidigare dömda för brott utöver själva sprängdådet. Det handlar ofta om narkotikabrott, olaga hot, trafikbrott, stöld och våldsbrott.
Under 2019 dömdes endast sju personer för brottet allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, alltså sprängdåd. Ytterligare tre döms för att ha hjälpt till vid brotten.
Detta trots att det under samma period gjordes 257 brottsanmälningar enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik.
Domarna som Ekot har gått igenom har avgjorts under förra året. Det betyder dock inte att brotten begåtts samma år, utan kan ha begåtts och polisanmälts året innan.
2019 var antalet anmälningar om fall med "allmän ödeläggelse genom sprängning" totalt 257.
2018 var antalet anmälningar om fall med "allmän ödeläggelse genom sprängning" totalt 162.
2017 såg inte brottsrubriceringen ut på samma sätt som i dag, och därför går det inte att jämföra på samma sätt.