"Klarar inte mer"

Grekiska öbor i protest mot fulla flyktingläger

1:56 min

I Grekland pyr missnöjet på de öar där många flyktingar och migranter sitter fast i överfulla läger.

I veckan demonstrerade tusentals öbor mot den grekiska regeringen – som ännu inte infriat vallöftet att göra något åt den mycket ansträngda situationen.

– Ge oss tillbaka våra öar, skanderade demonstranter på de grekiska öarna Lesbos, Chios och Samos, de tre öar som tagit emot majoriteten av de flyktingar och migranter som kommit till Grekland.

Samtidigt utlystes en tvådagarsstrejk – kravet från de bofasta är att Greklands regering snabbt gör något åt de överfulla läger med migranter som finns på öarna. Långsamma asylprocesser och små möjligheter att ta sig vidare genom Europa har gjort att runt 50 000 flyktingar och migranter sitter fast där.

På Samos exempelvis, bor 7 200 personer i ett läger byggt för drygt 600, och i Morialägret på Lesbos har två personer dödats de senaste veckorna i våldsamheter mellan migranter.

– Våra öar klarar inte mer, de har blivit fängelser både för migranterna och för oss som bor här, sa en av demonstranterna, Stratis Ververis, till Reuters.

Borgmästarna för de tre öarna har rest till Aten för att träffa asyl- och migrationsministern Notis Mitarakis – och överlämna sina krav på en snabb lösning på den akuta situationen.

– Våra medborgares oro och ilska är befogad, vårt land upplever verkligen en flyktingkris, sa Notis Mitarakis.

Mitarakis, som själv är från Chios, har bara varit på jobbet en dryg vecka sedan regeringen plötsligt återupprättat den migrationsmyndighet som man lade ner för ett halvår sen.

Greklands konservativa regering gick till val på att stänga de okända flyktinglägren på öarna – istället har man lovat att öppna nya, hårdare bevakade anläggningar, och fler migranter ska flyttas till fastlandet.

Man har även lovat att skärpa gränskontrollerna för att minska antalet asylsökande, och att bygga stängda anläggningar där de som fått avslag på asylansökan ska sitta i väntan på deportation tillbaka till Turkiet.

Men än så länge går planerna trögt och under tiden fortsätter missnöjet gro i den grekiska övärlden.