Enligt ny forskning

Kina näst största vapenproducent i världen

2:04 min

Kina ser ut att vara världens näst största vapenproducent, efter USA, visar ny forskning. Fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm står bakom den mest omfattande kartläggningen som hittills gjorts.

Stockholm International Peace Research Institute, Sipri, gör en årlig lista av världens 100 största vapenproducenter och företag för militära tjänster, men har hittills inte haft med Kina eftersom det är brist på öppenhet om produktionen.

Nu finns en mer tillförlitlig finansiell information från företagen tillgänglig och det går att göra en uppskattning, enligt Sipri.

– Kina är nu nästan helt självförsörjande när det gäller vapen, säger forskaren Nan Tian vid Sipri till Ekot.

Det är den mest omfattande kartläggningen hittills av kinesiska företags vapenproduktion. USA kommer på första plats, sen Kina och på tredje plats Ryssland, enligt studien som presenteras i dag.

Vapenproduktionen i Kina omfattar flygindustri, stridsvagnar, fartyg, elektronik och landbaserade vapensystem. Allt som används inom militären, enligt rapporten.

– Omfattningen av Kinas vapenindustri är överraskande, säger Nan Tian vid Sipri.

Det mesta används inom Kina, cirka 95 procent, men enligt Sipri säljs också vapen till Bangladesh, Pakistan, Kambodja, afrikanska länder och Förenade Arabemiraten.

Eftersom Kinas vapenexport inte omfattas av internationella regelverk, som till exempel Sveriges gör, är risken att vapnen också kan användas mot civila, till exempel i Jemen och Libyen, enligt Sipri.