Expert säger att vi inte ska oroa oss för viruset i Sverige

2:51 min

Ett nytt virus sprids i Kina. Det kallas coronavirus. Mer än 800 personer har smittats, och minst 26 personer har dött. Experten Anders Tegnell säger att vi inte behöver oroa oss i Sverige.

Corona-viruset kan ge symptom som liknar förkylning eller influensa. Och det kan göra så att man blir svårt sjuk i lungorna. Viruset har spridits snabbt i Kina. Nu är nästan tusen personer smittade. Kina har stängt flera flygplatser, och broar. Kollektivtrafiken har stoppats i flera stora städer. Det ska minska risken för att sjukdomen sprids.

Man har också upptäckt några sjuka personer i andra länder. Till exempel i Thailand, Japan, Sydkorea och USA. Personerna hade varit i Kina innan de blev sjuka.

Flera personer i Sverige har blivit testade, för att se om de var smittade av corona-viruset. De hade varit i Kina nyligen. De fick symptom som liknade influensa. Men ingen av dem var smittade med corona-viruset.

Anders Tegnell är expert på epidemier och virus, på Folkhälsomyndigheten. Han är ansvarig för Sveriges övervakning av smittsamma sjukdomar.

Anders Tegnell säger att vi inte behöver oroa oss för att smittas av corona-viruset i Sverige. Han tror inte att det kommer att spridas stort här. Han säger att de som har dött i Kina redan hade andra sjukdomar. Eller var gamla personer. Så det verkar vara mindre farligt för friska och unga människor.

För 16 år sedan spreds ett virus som heter sars. Det började också i Kina. Över 750 personer dog då. Det nya viruset liknar sars, men det verkar inte vara lika farligt. Det säger Anders Tegnell till nyhetsbyrån TT.